Vasaloppsveckan

Skidåkarnas höjdpunkt – Vasaloppsveckan är i full gång! För egen del har jag så många tävlingar som jag ser fram emot under vintern, och det är inte bara på Vasaloppet jag vill åka bra, men naturligtvis är det en av säsongens höjdpunkter även för mig.

Min ursprungliga plan var att åka både Tjejvasan och Vasaloppet, men sen ändrade jag mig för några veckor sedan och kände att det tar för mycket tid och energi att även åka Tjejvasan. Det blir ett väldigt farande fram och tillbaka, när vi trots allt har nästan 100 mil ner till Mora. Dessutom känner jag att jag behöver en serviceman om jag ska vara med, eller åtminstone någon som kan köra bilen från start till mål, och sådana lyste med sin frånvaro. När sen snälla Karin Vemhäll erbjöd mig både logi och transport så bestämde jag mig trots allt för att ändå åka, så i lördags skidade jag de 3 milen mellan Oxberg och Mora. Tyvärr var jag inte riktigt pigg i kroppen och stakade tekniskt bitvis inte alls bra, dessutom ju sämre teknik dess fortare det gick och på det viset hänger man inte med när farten väl dras upp, vilket den till slut gjorde i tätklungan med ca 5 km kvar. Att det gick sakta en stor del av loppet visar pulsfilen, 154 i snitt på en så kort åktid är väldigt lågt för mig, men jag tillhörde inte själv heller de dragvilliga i klungan som var få. Hade fler velat åka fort hela vägen är jag övertygad om att rekordtiden rykt med råge och att någon hade fått en bil, för åkarna som var med längst fram har betydligt högre kapacitet än så här. För egen del gäller det dock att kunna växla tempo och åka fort när det väl går fort, där har jag lite kvar att hämta och det var uppenbart i lördags. Jag är ändå ganska nöjd med en 12:e plats, 50 sekunder efter. Föregående två Tjejvasor har jag inte alls hängt med och haft skidor som mer eller mindre gjort det omöjligt att åka fort, då är det tråkigt att tävla. Den här gången var glidet superbra, vilket jag får tacka Pappa för som vallade exakt enligt mina egna rekommendationer 😉 Bättre hade det inte kunnat bli! 🙂  Dessutom väldigt trevligt att få träffa Karin & co. som inte bara hjälpt mig här utan även flera gånger på Engelbrektsloppet, vilket jag är väldigt tacksam över!

WP_20160228_003

Tack för en fin helg Karin!

I söndags hann jag och Karin med en fin skidtur på Runn, innan jag åkte hemåt igen. Förhoppningen är att åka ner igen till helgen och det tror jag att jag kommer göra, även om jag blivit lite krasslig i halsen. När man ska åka sitt 15:e Vasalopp har man blivit immun mot ”Vasaloppssjukan” som drabbar många förstagångsåkare och andra nervösa 😉 så det är inte den jag har utan en lättare övre luftvägsinfektion. Kanske bara bra att ta det extra lugnt några dagar. Vasaloppet är som sagt mångas stora mål för säsongen och att då vara lite nervös är inte konstigt. Nu är dock träningen gjord och det gäller att följa sin plan även den sista veckan. Nu är det för sent att träna det man inte tränat, testa nya kläder, skidor eller grejer som man inte testat tidigare, allt sånt ska vara klart nu. Mitt råd är istället att försöka vila och sova lite mer än vanligt för att om möjligt skaffa sig lite överskott till på söndag. Överskott ska jag också försöka skaffa mig efter att fortsatt ha haft väldiga magbesvär som omöjliggjort något överskott i form av energiintag. Om jag hade varit allvarligt sjuk hade jag inte kunnat prestera så pass som jag ändå gjort, så min misstanke som idag bekräftades var att det är ytterligare födoämnesallergier som sannolikt ligger bakom problemen. Trist att behöva utesluta ännu mer från kosten, men när man är tillräckligt dålig hade det inte spelat någon roll om dieten så hade blivit havregrynsgröt med broccoli livet ut, bättre det än att må dåligt och ha ont.

För ytterligare Vasaloppsråd tipsar jag om att kika in på vårt teams Facebook-sida:

https://www.facebook.com/PelagiaNorthsport/?fref=nf

Många tror att alla Ski Classics team har vallaservice och folk som utför all service vid sidan av, men för många av oss fungerar det precis som för majoriteten av motionärerna. Tips nr 1 i listan på Facebooksidan är att valla klart skidorna så mycket som möjligt hemma. Det gör vi också, sen testar vi när vi kommer dit på lördag och i år ska det mycket till innan man gör en katastrofal felvallning. Väderprognosen ser ganska stabil ut, med minusgrader hela dagen. Jag har testat skidor idag och valt ut två par, som jag vallar lite olika ikväll och sen testar jag på lördag, bestämmer mig och funderar inte mer på det. Sen är det bara att äta, vila, försöka sova och slutligen staka så fort jag kan på söndag, med stopp för blåbärssoppa på varje kontroll 🙂

WP_20160302_001

Är spåren på söndag lika hårda och snabba som i lördags och på Öppetspår, så tippar jag på rekordtider på Vasaloppet. Lycka till, till alla som ska åka!

V__A3BB

 

Annonser

En tanke på “Vasaloppsveckan

  1. SUPERNina. Du är en stor förebild för mig både som skidåkare och doktorand. Jag var mycket stolt att du faktiskt följde med tätklungan ända tills på sluttampen. Stort, mycket stort. Själv åkte jag öppet spår måndag på 7.06 men erkänner att jag fuskade lite: Jag tjuvtränade även hela spåret dan innan, dvs åkte ÖSS och då på tiden 6.46. Givetvis hasfart dig men för mig är det riktigt bra tider i min ålder. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s