Vasaloppet från sidan av spåret

Den lilla förkylning jag kände av förra veckan blev rejälare än jag hade trott och hoppats på, så tyvärr blev det ingen start för mig igår. För två år sen var jag också förkyld veckan innan, men testade att köra ett träningspass på lördagen, vilket ändå kändes hyfsat och då åkte jag ändå. I lördags testade jag skidor och åkte lite, vilket inte alls kändes bra. Pulsen rusade över 170 i en fart där den borde varit högst 140 och det var bara att konstatera att jag inte bara var lite snuvig utan till och med sjuk. Så klart jättetråkigt, då formen varit på uppgång och Vasaloppet ofta är den tävling där jag åker bäst, men nu är 2016 års Vasalopp historia och dags för mig att blicka framåt istället.

Johan och Anna åkte igår och eftersom jag ändå var på plats, så servade jag Johan och några andra med dricka längs vägen. Det var första gången jag var på plats utan att själv åka och det var på sätt och vis också intressant. Vi lämnade Johan och Anna vid starten och spenderade sen nästan två timmar vid första langningsstället efter fem km. Att se starten på plats någon gång hade varit kul, men dels hade det just nu mest varit jobbigt, då jag helst hade velat vara där som åkare och dels ville jag åtminstone istället hjälpa Johan på bästa möjliga sätt. Redan vid 5 km hade det blivit några klungor med små luckor bland de ca 500 första åkarna som jag hann se. I första tätklungan var Britta med som enda dam, en oerhört stark start av en oerhört stark åkare. Johan fick dessvärre en lite sämre start från mitten av led 1 och var rätt så långt bak i fältet, jämfört med åkare som han borde kunna åka jämnt med. Som vädret såg ut började det sen gå sakta i täten vilket gjorde att åkarna bakom tätgruppen kom ikapp, till fördel för Johan och många andra, men jag tror till en nackdel för Britta som kanske annars skulle ha avgjort hela tävlingen redan från start. Åkare som möjligtvis kunnat vara avhängda redan i början bjöds nu med in i matchen igen. På andra langningsstället var tätgruppen så stor att vi till och med missade Johan, jag såg honom inte i myllret av åkare men insåg efter ett tag att han måste ha passerat. Det gjorde tyvärr att vi som servicebil nu hade halkat bak i fältet. Folk kör som galningar, kör om fast det inte går att köra om och stannar hur och var som helst. Pappa som varit med i bil många år säger att trafiken blir värre för varje år, men det beror sannolikt på att allt fler elitmotionärer har egna servicebilar och att elitåkarna också blir fler och har fler som servar. Rapporten från Risberg visade att Johan passerat och där låg på en 129:e plats. Hans målsättning var en placering bland de 150 bästa, så nu fick vi bråttom och hade inte möjlighet att vänta in och langa dricka till åkare som var efter Johan. Efter Evertsberg var vi i fas med langningen igen och där var det också lite glesare i täten. Britta var fortsatt i ensam ledning i damklassen, men vi fick rapporter om att bl.a. Lina åkte väldigt starkt och jag såg även hur Lina hastigt började plocka in både minuter och sekunder. Jättespännande! Johan åkte bra, men började få krampkänningar och hade halkat bak lite, men han fortsatte kämpa på bra.

Sista vätskelangningen blev vid Hemus i Mora med ca 5 km kvar, där jag stannade kvar tills de ca 800 första åkarna passerat, vilket också var intressant. Toppåkarna åker ruskigt fort, det bara viner om stavarna. Intressant att studera stakteknik hos olika åkare, många åker väldigt bra och enligt någon uppskattning jag läste var det så många som ca 3000 som valde att staka utan fästvalla. Det är inte bara eliten utan även elitmotionärer och motionärer som avser att staka alla lopp utan fäste och som har tränat för det. Sen är jag övertygad om att det även är flera tusen som oavsiktligt stakat hela vägen, både i år och andra år, då fästet inte alltid riktigt fäster som man tänkt sig… Det har jag själv också varit med om, och det är fler än en gång jag stakat utan att egentligen ha tänkt staka hela vägen.

Johan nådde inte riktigt sin målsättning för dagen, men är trots allt relativt nöjd med en 184:e plats på tiden 4:24, 16 minuter efter segraren. Anna, som åkte för första gången gjorde det med bravur! En 175:e plats bland damerna på 6:38. Flera andra gjorde också mycket fina prestationer. Bl.a. Karin Vemhäll som kom på 17:e plats och även slog klassiker-rekordet för damer efter topprestationer även på Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet. Grattis!

Uppgörelsen i damklassen såg jag inte på plats, men jag hörde på radio ute i skogen. Britta, Lina och Katerina Smutna kom tillsammans in på upploppet, men som de flesta har sett, i sällskap av ett helt gäng herrar. Enligt instruktioner på lagledarmötet skulle spåren till vänster vara reserverade för damer, vilket inte fungerade. Som arrangör kan jag förstå att det inte är helt lätt att få till bästa och mest rättvisa förhållanden för damerna. Vad jag däremot inte kan förstå är hur de herrar tänkte som var i vägen när spurten skulle dras upp och det gällde en Vasaloppsseger?! Antingen tänkte de inte alls efter 89.5 km skidåkning, eller så tänkte de helt fel. Det borde vara självklart att man håller sig undan för de damer som slåss om en seger. Det är ingen som bryr sig om man kommer på 90:e eller 95:e plats i herrklassen, då skulle det ha varit större visa hänsyn och till och med backa ner till en 105:e plats. Stort grattis i alla fall till alla tre, som visar att damklassen håller oerhört hög nivå och ni åker på riktigt bra tider. Mindre än 10 minuter efter herrsegraren är fantastiskt duktigt!

I Norrbottenskurirens Vasaloppskrönika finns följande rader att läsa:

”… Trots det gick det oerhört långsamt i början. Mycket beroende att nysnön i spåret gjorde att ingen ville dra och riskera att bränna krafter i onödan. Så långsamt att damåkarna, med Britta Johansson Norgren i spetsen, höll sig framme i tätklungan tillsammans med killarna mycket längre än normalt, vilket i sig var mycket trevligt och väckte stort jubel på kontrollerna i Mångsbodarna och Evertsberg där pressbussen gjorde stopp på resan från Sälen till Mora.”

Det som konstateras stämmer, att det var ett lopp där det bitvis gick långsamt med herrelitmått mätt, men man skulle också kunna reflektera över det på ett annat sätt. Det är nämligen så att i princip samtliga långlopp som genomförts i Norrbotten den här säsongen gått så långsamt så att om Britta och Lina skulle ha varit med och tillsammans dragit upp tempot, så skulle ingen av herråkarna ha hängt med utan de skulle ha kunnat åka ifrån alla och vinna hela tävlingen. Åkare som vunnit tävlingar här uppe är inte topp 100 på Vasaloppet, inte heller topp 150 som är kravet för en startplats i elitledet. Väldigt många tycker att seedningstiderna här uppe är orättvisa för att sällan tider räcker till elitledet. En snabb överblick i resultatlistan visar dock att seedningstiderna överlag varit väldigt rättvisande. Åkare som med nöd och näppe klarat en plats i led 1, placerat sig omkring 500, vilket är kravet för led 1, motsvarande för led 2, 3, osv. Däremot kan jag tycka att seedningstiderna är väl så generösa på vissa andra lopp. Med detta vill jag på inget sätt nedvärdera de insatser som vare sig damer eller herrar har presterat, tvärtom! Många är precis som Johan heltidsarbetande småbarnsföräldrar med en massa järn i elden och att då hinna med sin egen träning och vara så pass duktig är mycket imponerande. Elitåkarna har inte bara helt andra förutsättningar under själva tävlingen, utan än viktigare under träningssäsongen och med livet runt omkring. Oavsett vilken nivå man befinner sig på tycker jag att det viktigaste är att man jämför sina resultat mot sina egna mål och sina egna ambitionsnivåer.

Stort grattis till alla fina prestationer! Hoppas ni passar på att njuta av resten av vintern och att ni får möjlighet till många fina skidturer även efter Vasaloppet. Åka skidor ska jag också göra så fort jag är frisk igen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s